Túlélőtippek balatoni zivatarok idején

Ha manapság nagyon divatos és hatásvadász címet szeretnék adni a bejegyzésnek, talán inkább azt kellene írnom: Öt bombabiztos és bevált tipp, hogyan éld át biztonságosan és könnyedén a balatoni vihart. Mert bizony – akármilyen viccesen is hat első nekifutásra – kikívánkozik belőlem egy ilyen bejegyzés az előző heti balatoni nyaralásunk nyomán.

A múlt heti jó időt, sőt, kánikulát a Balatonon próbáltuk elviselni. Miután a hét napból öt napban kaptunk a nyakunkba zivatart, volt, hogy egy nap háromszor is, szert tettünk némi rutinra a zivataros idő kezelését illetően. Talán nektek sem jön rosszul, ha megosztom veletek – félig persze csak humornak szánt – tanácsaimat.

1. Ha látod, hogy a túlparton – vagy más égtáj felől – zivatarfelhő közeleg, ne tétovázz! Hidd el, hogy amit látsz, perceken belül valósággá válik és az égi áldást, az elsöprő erejű szelet mind a saját bőrödön fogod érezni. Késedelem nélkül kezdd el összeszedni a motyótokat, mert biztos lehetsz benne, hogy mire végzel, már áztatni fog téged az eső.

2. Apropó, motyó. Ne légy szertelen, ne hagyd szanaszét a holmitokat. Ne hagyd, hogy kiskorú leszármazottaid a strand két végéig hordják szét a játékaikat. Maradjon csak minden kézközelben, de legalább elérhető/belátható távolságban.

3. A pléden/napozósátorban is csak az legyen elől, amire aktuálisan szükségetek van, ne kelljen a törölközőktől a ruhákon át az ennivalókig mindent egy perc alatt elpakolni – úgysem fog menni. Az elázott ruhának vagy szétázott szendvicsnek pedig később sem veszed hasznát.

4. Nézd ki jó előre, vihar esetén hová fogtok behúzódni. Első nap mi is még viszonylag céltalanul kerestük a menedéket, a második napon lehullott harmadik eső idején azonban már szélvédett, esőálló, egyszóval a legjobb helyről néztük végig az ömlő esőt, a cikázó villámokat és a tomboló szél munkáját.

5. Egy nyári vihar után általában gyorsan helyre áll az idő, újra kisüt a nap, a viharos szél tovaszalad, újra miénk lehet a part, a víz. Persze, elképzelhető, hogy csak egy ideig, mert a nyavalyás vihar esetleg újra lecsap még a nap folyamán. Ha úgy érzed, neked ehhez nincs kedved, hogy naponta többször is összecuccolj, akkor a kocsikulcsot tartsd jól hozzáférhető helyen és az eső, a zivatar elől meneküljetek egészen a kocsiig. Nem árt, ha ott is tartasz néhány száraz törölközőt és egy váltás száraz ruhát, mert nem vicceltem, amikor azt írtam, a túlparti vihar hipp-hopp itt van. Aztán pedig lehet más program után nézni, mint a balatoni pancsikálás.

Napfényes balatoni/vízparti időt kívánok nektek!

Ha pedig mégsem lenne szerencsétek, akkor böngésszetek itt. Mert a Balcsi partján esős időben sem kell unatkozni!