Ökocsoda Magyarországon: a Tisza-tó

Európában számtalan (vizi)madárrezervátum található, ezek közül személyes kedvencem az Albánia és Montenegro hatávidékén elterülő Shkodrai-tó. Ide azonban ritkán van alkalmunk ellátogatni. Mivel az egyik kisfiam megrögzött madárrajongó, családommal megkerestük az itthon elérhető madárrezervárumok közül a személyes kedvencünket is. A Tisza-tóra, egész pontosan a Tisza-tavi Ökocentrumra esett a választásunk.

Az itt létrehozott Tisza-tavi Ökocentrum olyan, mint valami természetnek emelt szentély, tisztelgés. Belesimul a tájba és már a bekerített park létesítményeinek a felkeresése is csodálatos és változatos élményeket nyújt.

Megtekinthetjük az egyedülálló méretű akváriumot, amely a Tisza-tó színes és gazdag víz alatti élővilágát mutatja be. A parkban sétálva megismerkedhetünk a környék élővilágával is, legyen szó madarakról, hüllőkről, kétéltűekről vagy emlősökről. Ha felkapaszkodunk a kilátótoronyba, csodálatos panoráma tárul elénk. Az épületben található 3D moziban pedig rövid vetítéseket élvezhetünk a tó és környékének állatvilágáról.

Ha reggel időben érkezünk, akkor a kiállítások megtekintése mellett arra is marad majd időnk, hogy megnézzük a napközbeni látványetetéseket, vagy csemetéinkkel elidőzzünk a kisállat simogatóban, esetleg kipróbáljuk az evickélést a kis tutajok egyikével.

Ha még maradt, a fölös energiákat a szuper játszóterek egyikén is le lehet vezetni.

Na de térjünk vissza a madarak megfigyeléséhez!

Mert mégiscsak ez tűnik a legizgalmasabbnak, bemerészkedni a természet lágy ölébe, ugye? Választhatunk, hogy GPS-csónaktúrák igénybe vételével önállóan, a vízről fedezzük fel a madárvilágot, vagy pedig a Tisza-tavi Vízi Sétányon kalandozva fedezzük fel a természetet.

Ez utóbbi esetében az ökocentrumból szállítanak át bennünket a sétányra, amit aztán saját tempónkban járhatunk be. Az ösvény közel 1500 méter hosszú, melynek bejárása során madárvártákon és kilátóhelyeken időzve figyelhetjük meg a madárvilágot, békésen, csendben, anélkül, hogy a madarakat megzavarnánk.

Természetesen arra is van lehetőség, hogy ne az ökocentrum berkein belül, hanem más módon válasszunk vízi illetve csónakos túrát magunknak. Ennek előnyeiről majd egy következő bejegyzésben írok.

További képeket a Tisza-tavi képgalériában találtok.