Madárlesen – csónakkal a Tisza-tavon

Én, mint a katautak szerzője, akinek az a munkája, a hobbija, hogy egyéni utazásszervezéssel foglalkozom, természetesen hajlok rá, hogy a személyre szabott, egyedi igényeket kielégítő lehetőségeket előtérbe helyezzem. A legutóbbi bejegyzés végén azt ígértem, mutatok alternatívát arra, hogyan tehettek vízi túrát a Tisza-tavon, ha valamiért nem a Tisza-tavi Ökocentrum által felkínált lehetőségekből választanátok.

Természetesen az ott nyújtott lehetőségek is kiválóak arra, hogy belekóstolhassatok a kalandokba, de ennél talán jobb megoldás, ha saját szervezésben, egy felkért vezetővel vágtok neki a vízi világ megismerésének.

Elsősorban Poroszlón, de más Tisza-tavi településeken is elég csak a kikötőbe kisétálni, bizonyosan találunk ott több hajóst, szervezőt , vagy társaságot, akik vízi túrákat hirdetnek. Ahhoz, hogy igazi élményben legyen részünk, válasszunk körültekintően!

Nekünk anno nagy szerencsénk volt, már a településen járva és érdeklődve is többször elhangzott egy idősebb férfi neve, aki iránt az őt magasztaló beszámolók alapján felébredt a bizalmunk. Lementünk hát a kikötőbe, megkerestük, és mivel személyesen is szimpatikusnak mutatkozott, másnapra leszerveztünk vele egy délelőtti csónakázást.

Másnap a megbeszélt időben kint voltunk a kikötőben, máris vízre szálltunk, és ezzel kezdetét vették a vízi kalandok! 

Fogadott vezetőnkre mondhatnám, hogy tapasztalt tengeri medve volt, de a Tisza-tó ugyebár nem tenger… a tapasztalt jelző viszont nagyon is ráillett idős vezetőnkre.

A bácsi csendesen kormányozta kis hajóját és ahogy egyre jobban távolodtunk a parttól, egyre nagyobb csend, béke és egyre több szépség vett minket körül.

Csendesen haladtunk a  számtalan szebbnél szebb tavi rózsa, sulyom és egyéb vízinövények között, miközben a bácsi minden tudnivalót elmesélt a Tisza-tó történetéről.

Amolyan “berek-hangulatot” ébresztve behajókáztunk a nádasba is, ahol kacsákat, hattyúkat figyelhettünk meg természetes élőhelyükön.

Majd újra a vízpart felé közelítve számos ott fészkelő madár után leskelődhettünk, szigorúan csendben, hogy ne zavarjuk az élővilágot.

Egy bakcsót sikerült is lencsevégre kapni, a függőcinegének csak a fészkét sikerült megörökíteni.

Figyelmes és tapasztalt vezetőnknek hála, gazdag rálátást nyerhettünk a Tisza-tó növény- és madárvilágára és nem utolsó sorban a tó történetéről is sok személyes élményt meghallgathattunk.

Egy ilyen egyéni túra talán több élményt szerez, mint a szervezettebb keretek között történő csónakázás.

De épp itt nálunk, a katutaknál, ugye, nem is kell magyaráznunk, hogy a személyes törődés és a személyre szabott programok milyen jók, ugye? :)