Kisvasutak Magyarországon – neked melyik a kedvenced?

Nyár. Szerencsés esetben – elsősorban a gyerekeknek, de a felnőtteknek is – ez egyet jelent a pihenéssel, kikapcsolódással, feltöltődéssel, felfedezéssel. A gyerekek számára az utóbbi különös fontossággal bír. Hiszen elsősorban saját tapasztalataik, élményeik révén ismerik meg és fedezik fel az őket körülvevő világot. És gyerekszemmel ez mivel is történhetne izgalmasabban, mint például kisvasúttal? 

Szerencsés helyzetben vagyunk Magyarországon, hiszen ha kisvasutazni támad kedvünk, több mint húsz vasútvonal közül választhatunk, gyakorlatilag az ország bármelyik szegletében. A kisvasutak változatos tájakon zakatolnak. Utazhatunk erdőkben, tavak mentén, folyók partjain.

A választást, hogy merre is induljunk, megkönnyíti a kisvasutakat tematikusan bemutató internetes oldal használata, ahol az egy-egy vasútvonalat bemutató leírások mellett olyan praktikus információkról is első kézből értesülhetünk, mint a menetrendek, jegyárak és az aktuális programok. Ha nyomon követjük az oldalt, nem maradunk le például az olyan kiváló nyári programokról, mint a csillagos égbolt túra, a nosztalgiavonatozás vagy a tüzijáték néző vonatozás.

Mi is igyekszünk gyakran és sokfelé utazni kisvasúttal, de természetesen nekünk is megvannak a magunk kedvencei. Mivel a családunk “megrögzött kirándulós család”, mi elsősorban azokat a helyszíneket részesítjük előnyben, ahol a kisvasutazást egy-egy jó kis kirándulással is össze lehet kötni.

A legnagyobb kedvencünk a lillafüredi kisvasút.

A fővonalon Miskolc és Garadna között utazhatunk, érintve a festői Lillafüredet is, közben pedig végig a Bükk csodálatos panorámájában gyönyörködhetünk.

A Hámori-tó partján végighaladó kisvasútról akár csónakba is átszállhatunk, de pisztrángozhatunk vagy barlangot is látogathatunk kedvünkre.

Az aktuális jegyárak itt, a menetrend itt tekinthető meg.

A következő, a szintén csodálatos természeti környezetben közlekedő kedvencünk a szilvásváradi kisvasút. 

A vasutat igénybe véve olyan szépségeket kereshetünk fel, mint a Szalajka-vízesés, vagy a csodálatos pisztrángos tavak.

A vonatról leszállva pedig választhatunk a Bükk számtalan turistaútja közül.

Az aktuális jegyárak itt, a menetrend itt tekinthető meg.

Nálunk a képzeletbeli dobogó harmadik helyén a gemenci kisvasút áll.

A kisvasút itt nem hegyek-völgyek között, hanem ártéri erdőben halad, ahol a sínek mentén gyakran megfigyelhetjük az erdő lakóit, vaddisznókat, őzeket. Az aktuális jegyárakat itt, a menetrendet (vigyázat, idény szerint változik) itt tekinthetitek meg.

Gemenci képgalériát erre a linkre kattintva találtok a katutakon.

Nektek van már kedvencetek?