Felfedezésre váró gyöngyszem – a Merzse-mocsár

A mocsár szó hallatán, szinte minden ismerősünk, sőt még mi magunk is azonnal gumicsizma után akartunk nyúlni. Azonban egy kis kiránduláshoz a Merzse-mocsárnál semmilyen előzetes felkészülésre nincs szükségünk. Maximum egy kis ivóvizet és némi harapnivalót csomagoljunk, ha gyerekkel indulunk neki.

A terület Budapest peremén, sokak által rákosborzasztónak gúnyolt XVII. kerületében, a Ferihegyi reptér közelében található.
Merzse-mocsár megállóhely táblát egyik tömegközlekedési eszköznél sem fogunk találni, de a rákoskerti vasúti megállótól, jó negyedórás sétával elérhető az újonnan, 2012 tavaszán telepített, 6 km-nyi tanösvény.


Merzse-mocsár nagyobb térképen való megjelenítése

Rákoskert irányából érkezőként autóval szintén érintjük az állomást, azonban egy hosszú földúton bevezetve közelebb kerülhetünk a mocsár “bejáratához”. (Rákoshegyről, Rákoskeresztúrról és Ecserről szintén megközelíthető a természetvédelmi terület.)

A mocsárvidék különlegessége, hogy Budapest legháborítatlanabb vizes élőhelye.
Számtalan madárfaj, védett növény és mocsári teknős otthona.

Minden évszaknak meg van a maga jellegzetes bája, melyet egy barátságos madárlesről hosszasan szemlélhetünk.
A mocsár területe folyamatosan zsugorodik. Napjainkra csupán néhány száz négyzetméteres a vízfelület. A terület rehabilitációjának köszönhetően azonban a növény-, illetve állatvilága jelenleg nincs veszélyben.

Legutóbbi, téli kirándulásunk során, az indító táblától a madárlesig tartó távot,  – majd vissza ugyanitt – másfél óra alatt tettük meg egy két éves kisgyerek tempójával. A tanösvény ennél hosszabb változata is kellemesen bejárható, de mi a hidegre és az apró lábakra való tekintettel ezt a rövidített verziót választottuk.

Bagolymániások semmiképp ne hagyják ki az alábbi videót, melyen a Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagjai épp füleskuvikot gyűrűznek a Merzse-mocsárnál.